STRUČNO USAVRŠAVANJE,pitanje svesti ili nametnuta obaveza?

Svi se nalazimo pred velikim izazovim budućnosti koja dolazi nezamislivo brzo i drugačija nego što je zamišljamo. Da bi smo bili spremni da se uklopimo u nove tokove i plivamo u brzim vodama promena potrebno je da budemo svesni, obavešteni i odlučni u nameri da ostanemo na površini.

Kako? Niko nas neće posebno obaveštavati, tako da izgovor „Meni to niko nije rekao“, neće biti koristan.

Potrebno je da osetimo zadovoljstvo pripadnosti struci, zahvalnost što imamo stalan posao i prihod na koji možemo računati, jer mnogi nemaju.Potrebno je da damo najbolje od sebe i postanemo od sebe bolji. Taj osećaj zadovoljstva je nemerljiv. Kada ga jednom osetimo javiće se spontano potreba da stalno napreduje.

KOMPETENCIJE NASTAVNIKA

U aprilu 2011. godine Nacionalni prosvetni savet je usvojio Standarde kompetencija za nastavničku profesiju i profesionalni razvoj (ZUOV, 2011). Ovi standardi su razvijeni kako bi ohrabrili nastavnike  da razmišljaju o svojoj praksi, kao i da prate i planiraju sopstveni razvoj. U tom dokumentu su kompetencije definisane kao kapacitet pojedinca ispoljen u izvođenju složenih aktivnosti obrazovnog rada.Kao što od učenika očekujemo da postignu određene standarde tako bi smo i mi, njihovi učitelji i nastavnici  trebali da stremimo ostvarenju naših standarda.

PORTFOLIO

Odakle početi? Od pravljenja ličnog portfolija. To je dokument koji govori o našem profesionalnom radu. Kada počnemo da prikupljamo dokaze za aktivnosti koje smo obavljali u školi povećaće se naše samopoštovanje, kada vidimo na jednom mestu šta smo sve uradili u proteklim godinama osvestićemo značaj svog posla u novom svetlu. Kada budemo pisali ličnu profesionalnu filozofiju pogledaćemo unutar svoj ličnosti nastavnika i dobićemo jedan svojevrstan esej o svom stavu prema nastavi, metodama rada, uspešnosti naših đaka. Ceo ovaj proces ne vodi ka hvalospevu sopstvenog rada već ka realnom sagledavanju situacije.  Daće nam odgovore na pitanja Ko smo u svom razredu? Šta smo do sada uradili? Kakvi su rezultati naših đaka? Šta bi trebalo popraviti u planiranju, radu aktivnostima…i bezbroj drugih pitanja. Kada dospemo do ovog dela bićemo na pravom putu svog profesinalnog napretka.

A ČEMU SVE TO?

Neko će sve vreme čitanja imati misao Čemu sve ovo kad je kriza, kada nismo dovoljno plaćeni…

„Svako živo biće na planeti teži svom maksimumu osim većine ljudi. Drvo ne poraste do polovine svoje visine i ne kaže tada „ To bi bilo dovoljno“. Drvo će pustiti korenje što je moguće dublje, uzeće što je moguće više hrane, razgranati se onoliko visoko i široko koliko to priroda dopušta i podsećati nas na to šta bi svako od nas mogao da postane kad bi smo činili najviše što možemo. Ali čovek ima mogućnost izbora.“ Džim Ron

Težiti, stvarati i biti manji od svojih mogućnosti prvi je i lakši izbor.  Težiti, stvarati i postizati najviše što možemo, drugi je, teži i veličanstveniji izbor.

Ana Milošević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *