SREĆNO DETE

photo by Ana

„Kako je lepo kad znaš nešto“, reče pre neki dan moj đak Novak. Naizgled jednostavna rečenica. Možda beznačajna. Neko bi rekao, pa šta? Kada te reči dođu spontano iz dečjeg srca tada imaju izuzetno značenje.
Šta je to što je deci lepo, što ih čini srećnim? Da li kada nešto dobro rade, kad dobiju peticu, kad im roditelji nešto kupe, kada se druže, kada putuju…Svaki roditelj želi da odgaja dete koje je zdravo, pametno, pristojno i uspešno.
Da li je lako vaspitati srećno dete? Da li je srećno dete ono koje ne mora mnogo da se pomuči da dobije šta poželi? Da li je srećno ako dobije sve što poželi? Koliko dugo traje ta sreća? Da li se srećno dete može odgajati samo davanjem ? Da li se srećno dete može odgajati zahtevanjem, pokazivanjem, učenjem?
Teško je vaspitati dobro dete. Teško je postaviti granice. Teško je biti istrajan u roditeljskom stavu. Lakše je biti popustljiv. Lakše je pustiti. Lakše je reći treba da bude samostalan, ne želim da mu namećem, neka uradi kako želi…Ali sve ove roditeljske nedoumice i unutrašnji monolozi nemaju konkretnih odgovora. Različiti teoretičari, pedagozi, psiholozi, pedijatri imaju svoje postavke, ali ko bi znao koju bi bilo dobro primeniti. Čini mi se da je nekada intuitivno vaspitanje bilo mnogo moćnije nego ovo današnje, ne znam kako bih ga nazvala. Opšti je trend egocentrične dece, zvezda porodice i roditelja koji oko njih kao sateliti kruže, trudeći se da im usliše svaku želju. Šalu na stranu, nije loše pročitati dobre knjige kvalitetnih i renominariih psihologa i psihoterapeuta, proširiti svoja znanja van struke, odnosno učiti da budeš roditelj. Kad učiš o tome tačno je objašnjeno koji tvoji postupci razvijaju određene osobine kod deteta, javljaju otpore ili podstiču talente. Priznajte nije loše znati.

„Vaspitanje dece je u stvari  veoma jednostavno. Šta treba detetu? Ljubav i disciplina.“ Zoran  Milivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *