RODITELJSTVO U SKLADU

Mario Cupkovic
photo by Mario Čupković

Posle mnoštva knjiga i članaka koje sam pročitala, sati i sati radionica roditeljstva koje sam pohadjala, dok sam se pripremala da i sama budem roditelj i dalje se pitam da li se roditeljstvo uči  ili je to dar koji imamo u odredjenoj meri. Neko manje a neko više. Bilo da je dar, bilo da se može naučiti, da li je roditeljstvo nešto od čega zavisi razvoj naše dece?

Danas sam posebno inspirisana, posmatrajući svoju sestru kako odgaja svog dečaka. I ona sama je kao velika devojčica, prirodna i nenašminkana. Neobičnih uvek nasmejanih očiju. Trenuci kada je njen dvoipogodišnji sin zove mama, mamice i traži da spava, njegove ručice koje osećaju toplinu majčinog vrata i sigurnost zagrljaja, osvešćuju kod mene šta je  istinska i najčistija ljubav koja postoji na ovom svetu. To je momenat koji se ne opisuje ni u jednoj knjizi o vaspitanju dece, o tome se ne uči ni u jednoj školi, to je jednostavno prirodno i skladno roditeljstvo. Tada majka ostavlja sve, i ručak i sudove i telefone i goste i neposlate mejlove… Sve ostavlja. Jer njenom sinu je potreban mali topli zagrljaj da brže zaspi.

Znam da su mnoge žene kada postanu majke uplašene, traže pomoć i savete. Neko kaže ja sam to ovako, neko ma samo ovako kad ti kažem, knjige kažu nešto treće… a kako je najbolje? Ko bi znao. Moje bake nisu znale da čitaju a odgajile su po četvoro dece. I vaspitale i osamostalile. Spontano. Intuitivno. Bavile su se svojom decom. Vodile su ih svuda sa sobom i u njivu i na livadu, kod stoke koju su čuvale. Kolevčice su bile na podu, ljuljale su se nogom jer su rukama uvek nešto radile. Pevale su im, pričale jer nije bilo aparata koji to danas umesto majki rade.

Roditeljstvo nije lako, sada kada moje dete ima četrnaest godina vidim šta smo sve prošle. Da sam tako razmišljala pre, stvarno ne znam kako bih sve postigla.Sećam se najkorisnijeg saveta koji sam odobila od moje drugarice Olje, koja je tada imala jednog sina, a sada ima trojicu. Šta god da se dešava, kako god da se osećaš, kad ulaziš u sobu svoje bebe udahni duboko, udji smirena jer od tvoje energije zavisi sve.

Lepo je čitati o vaspitanju, slušati iskusnije,ali mnogo je učenja  i mnogo različitih iskustava. To može stvoriti zabunu u prirodnom poretku. Ako se istinski posvetiš svom čedu, bez straha da ćeš pogrešiti, podeliš sa njim vreme dok je budno i sama odmoriš kada spava i nijednog trena ne pomisliš da nešto drugo propuštaš, znaj na pravom si putu. Jedino što ne možeš nadoknaditi su trenuci kada ono odrasta,  ako misliš da ima nešto važnije.

Ana Milošević

 

10 odgovora na „RODITELJSTVO U SKLADU“

 1. Anci, ovo je divno!
  Samo ljubav, ljubav i ljubav.
  Pronadjoh se odmah, ostavljam sve i idemo na spavanje.
  Hocemo jos!!!📝🔎📚
  Rekla si mi da su se sve zene porodile i da cu se i ja poroditi, setila sam se tvojih reci nekih 5h nakon pocetka porodjaja, kada je bilo bas gusto i upalilo je! 😁🙈

 2. Najdraža moja, prelepa slika koja je probudila prelepu inspiraciju. I ja, posle 15 godina roditeljstva i dalje mislim isto. Biti majka, kao vučica, lisica, zečica, roda ili mačka, suštinski znači samo jedno, odgajati svoje mladunče. Iz te tačke se ne može krenuti pogrešnim putem 🙂

 3. Divan clanak.Bezuslovna ljubav.A neko se posveti roditeljstvu i najvazniji mu je cilj da od deteta napravi pravog,dobrog coveka.A ne ide.Osecas se tako bespomocno.

  1. Često se roditelji osećaju bespomoćno i dobro je ako ste toga svesni. Tada možete potražiti pomoć, savet, promeniti nešto u postupanju.
   Sve dok promisljate o vaspitanju Vi ste sjajan roditelj. I sve će biti dobro 🐣🐤🐥

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *